SNUSSTOP ER INDIVIDUELT

Det er forskelligt, hvordan man nemmest stopper med at tage snus. For nogle vil det være en god idé at gøre som Samet og stoppe fra den ene dag til den anden. For andre kan det tage længere tid, hvor man måske starter med at skære ned på snusen.

HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL AT STOPPE?

Hvis du har brug for hjælp til at stoppe med at tage snus, kan du altid ringe til Stoplinien på 80 31 31 31, downloade appen XHALE eller få hjælp i din kommune.

SÅDAN STOPPER DU MED SNUS

Overvejer du at stoppe med snus? Her får du gode råd til, hvordan du stopper.

Det kan være svært at tage beslutningen om at stoppe med at bruge snus, da du både kan opleve positive og negative effekter ved det. Du kan øge sandsynligheden for at blive snusfri, hvis du er bevidst om dine grunde til at stoppe. Det er nemlig dine personlige grunde, som skal fastholde dig i snusstoppet, hvis du bliver fristet til at starte igen.

Spørg dig selv, hvorfor du gerne vil stoppe 
Det kan f. eks. være fordi, det er usundt eller dyrt og spild af penge. Du kan notere tankerne på din mobil, så du nemmere husker dem. Sæt så en dato for, hvornår du vil stoppe. Gerne et par uger ude i fremtiden, så du har tid til at forberede dig.

Det er en god idé at blive klogere på dine snusvaner og forsøge at bryde med dem, så de ikke længere er en del af din normale hverdag. Det kan være bestemte tidspunkter på dagen, du tager snus, med bestemte personer, eller når du oplever bestemte følelser.

Der er flere måder at bryde med vanerne
● Hvis du får lyst til at tage snus, så prøv at vent fem minutter og se, om trangen forsvinder
● Prøv en hel dag uden snus
● Skift snusmærke til et, du ikke så godt kan lide
● Fortæl dine venner, at du vil stoppe, så de kan bakke dig op
● Erstat snusen med noget andet. F. eks. mintpastiller eller tyggegummi
● Tag kun snus, når du er alene, hvis du normalt tager snus med andre

Hold fast i dit snusstop! Når din krop ikke længere får nikotin, kan du få abstinenser. Din trang til at tage snus kan komme i bølger af tre – syv minutter. I løbet af to – fire uger vil abstinenserne typisk være væk. 

Lav noget andet, hvis du får abstinenser
Du kan f. eks. spille et spil eller ringe til en ven. Du kan også prøve at minde dig selv om, at det oftest kun varer tre - syv minutter. Husk at rose dig selv undervejs. Du kan også belønne dig selv, når du f. eks. ikke har brugt snus i tre dage eller en uge. Når du ikke har brugt snus i en måned, har du fem gange så stor chance for at blive snusfri, som da du startede.

"Jeg ville ønske, jeg ikke tog det. Vil ikke anbefale andre at starte".

Nikolaj, erhvervsskoleelev på 21 år.