SNUS KAN GØRE DIG AFHÆNGIG

Grafisk illustration af hjerne, der blinker

En smart mekanisme i hjernen
I menneskers hjerne er en smart mekanisme. Den giver os lyst til at gentage det, der er godt for os. Det hedder hjernens belønningssystem, og aktiveres, når vi f. eks. spiser god mad, har sex, lykkedes med noget eller griner med vennerne. Det giver en følelse af velbehag, nydelse og afslapning. Hvis belønningssystemet ikke aktiveres i lidt tid, så får vi lyst og trang til at få det aktiveret igen. 

Snus snyder dig
Afhængighed af snus opstår, fordi snus indeholder nikotin. Nikotinen aktiverer hjernens belønningssystem -  den smarte mekanisme bliver usmart. Hjernen snydes til at tro, at snusen (ligesom god mad m.v.) er god og nødvendig for dig. Det føles derfor rart at tage snus, og du får lyst til at gøre det igen. Men nikotinen nedsætter også din hjernes egen evne til selv at stimulere belønningssystemet. Derfor får du endnu mere lyst og trang til at tage snus.

Hvis du ikke tager snus i få uger, genvinder din hjerne sin evne til selv at stimulere belønningscentret. Men tager du snus bare en enkelt gang, så genstartes den (u)smarte mekanisme. Du bliver igen afhængig af nikotin for at opnå en god stimulering af belønningscentret.

Afhængighed på flere måder

Du kan også være afhængig af snus på andre måder. Det kan være, at du tager snus i bestemte situationer eller i bestemte vennegrupper. Når du bruger det igen og igen i de samme situationer, er du også afhængig, men på en anden måde end den fysiske afhængighed. Her er det i højere grad en vanemæssig afhængighed, der ligesom den fysiske afhængighed, kræver lidt tid at komme ud af.
Afhængighed kan tage lidt tid at bryde, men det kan lade sig gøre. Se, hvordan her.

ER DU AFHÆNGIG?

Bruger du snus hver dag eller ofte?

Tag testen og find ud af, hvor afhængig du er af snus.

Hvor lang tid går der, efter du er vågnet, til du tager din første snuspose?

Tid tilbage:

Dit svar:

Er det svært for dig at lade være med at bruge snus på steder, hvor det er forbudt? For eksempel i skolen eller til træning?

Tid tilbage:

Dit svar:

Hvilken snuspose har du mindst lyst til at undvære?

Tid tilbage:

Dit svar:

Hvor mange poser snus tager du i løbet af en dag?

Tid tilbage:

Dit svar:

Bruger du oftere snus de første timer på dagen end resten af dagen?

Tid tilbage:

Dit svar:

Bruger du snus, selvom du er syg og ligger i sengen det meste af dagen?

Tid tilbage:

Dit svar:

”Da det gik op for mig, at afhængigheden bestemte over mig, at jeg ikke selv bestemte 

- så tænkte jeg, at det skulle være løgn"

Firat, gymnasieelev på 18 år.