ER SNUS SKADELIGT?

Klik på figuren og se, hvad snus gør ved kroppen

Tandskader

Snus kan skade tandkødet og slimhinderne i munden. Det kan få dit tandkød til at trække sig tilbage, så mere af tænderne bliver synlige.

Afhængighed

Snus indeholder nikotin, der kan gøre dig afhængig. Det skaber en ubalance i din hjerne, der snyder din hjerne til at tro, at den har brug for snus for at komme igennem dagen, svære situationer eller for at slappe af.

Kræft

Snus indeholder nikotin, som er skadeligt, men det ser ikke ud til, at snus giver kræft.

Kredsløbet

Nikotinen i snus påvirker dit hjerte og dine blodårer. Nikotinen kan bl.a. få pulsen og blodtrykket til at stige.

Hjernen

Som ung er man særlig sårbar overfor nikotin, fordi hjernen ikke er færdigudviklet. Der er mistanke om, at hvis man bruger nikotin som ung, så kan det skade hjernen, så det bliver sværere at lære nyt og koncentrere sig.

"Når jeg falder i søvn med snus i munden,
kan jeg tage et lag tandkød af næste morgen"

Thomas, gymnasieelev på 18 år

SÅDAN REAGERER DIN KROP PÅ SNUS

DEN FØRSTE GANG

Når du tager snus, optager du indholdet i snusposerne gennem dine slimhinder, og på den måde kommer det ud i blodet og hele kroppen. Det kan give kvalme, opkast og en følelse af ubehag de første gange, du bruger snus. Sådan reagerer kroppen, når den ikke er vant til nikotin. Nikotin kan også få din puls og dit blodtryk til at stige.

Nikotinen er også det stof, der kan gøre, at du oplever en snurrende og afslappende fornemmelse i kroppen, når du bruger snus.

NIKOTIN PÅVIRKER DIN HJERNE

Nikotin ændrer også på din hjerne. Hjernen er først færdigudviklet i midten af 20’erne, og nikotin påvirker den udvikling. Din evne til at koncentrere dig, huske og lære nyt kan blive dårligere. Der er også mistanke om, at det kan forværre angst og depression.