Ved du, hvad der er sandt og falsk om snus? Klik på kortene og få svaret

 • Snus er ulovligt

  Sandt

  Der findes forskellige former for snus. Snus med tobak er forbudt at sælge i Danmark. Men det er tilladt at sælge tyggetobak og nikotinposer, som ligner den svenske tobakssnus. Det kan være meget svært at se forskel, og tyggetobak og nikotinposer bliver derfor ofte kaldt for snus.

 • Nikotin er skadeligt

  Sandt

  Som ung er du særlig sårbar overfor nikotin, da din hjerne først er færdigudviklet i 25-30 års alderen. Nikotin kan gøre dig afhængig. Og hvis du først er startet, kan det være svært at stoppe igen. Nikotin kan også føre til forgiftning.

 • Der er glasskår i snus

  Falsk

  Der er ikke glasskår i snus. Men der er salte i snus, som kan ligne glasskår, når saltet tørrer ind. Saltet opløser nikotinen hurtigere i blodet.

 • Snus afstresser mig

  Falsk

  Nikotinen i snus snyder din hjerne til at frigive stoffer, som får dig til at føle dig godt tilpas og afslappet. Problemet er, at din hjerne nemt bliver afhængig af nikotin. Hvis du er blevet afhængig, har din hjerne nu brug for nikotinen for at føle sig almindeligt godt tilpas. Hvis den ikke får nikotin, kan du opleve, at du bliver irritabel og i dårligt humør.

 • Snus kan bruges til rygestop

  Falsk

  Det er en dårlig idé at bruge snus som hjælp til rygestop. Snus fastholder dig bare i din afhængighed af nikotin.

  Der findes en lang række sikre alternativer, der kan hjælpe dig med et rygestop. Du kan ringe til Stoplinien eller downloade appen XHALE. Du kan også læse mere om hvordan du kan stoppe med at tage snus her.

 • Snus skader tænderne

  Sandt

  Snus kan skade slimhinderne i munden og få tandkødet til at trække sig tilbage, så det ser ud som om, at du har lange tænder.

 • Er det sandt?